Video

Luchtgebonden woningen Zwarte Madonna

Het plan bestaat uit een daklandschap van ongeveer 75 luchtgebonden woningen. Als aanvulling op het bestaande woningaanbod zouden deze woningen vooral moeten beantwoorden aan de verwachtingen van nieuwe stedelingen: grote woningen voor kleine huishoudens. De woningen zouden ruime flexibele plattegronden met perspectief op een extra logeerkamer of kantoor aan huis moeten hebben. De living, inclusief een vide, wordt ruim en verdeeld over meerdere lagen. Hieraan worden ruime terrassen toegevoegd, onderling verbonden met een buiten trap, waardoor er verschillende routes in het huis mogelijk zijn. Door deze aanpak zouden deze woningen kunnen concurreren met de grondgebonden woningen van huizen met een tuin.

In het plan komt een gracht waarbij de binnenplaats zal vanuit verschillende kanten omsloten wordt met daarin extra trappen en liften, direct ontsloten vanaf de Turfmarkt. De woningen om het plan staan in een stalen staketsel dat deels steunt op het dak van de Madonna en deels op poten die in de binnenplaats van de Zwarte Madonna te plaatsen zijn. De woningen worden geconstrueerd uit lichtgewicht prefab te vervaardigen stalen frames en zijn heel flexibel van opzet. De open plattegrond, de grote differentiatie en lichte gevelafwerking staan in groot contrast met de gesloten bebouwing van de al bestaande Zwarte Madonna eronder.

Tussen en onder de woningen laat het plan veel ruimte open zodat de lichttoetreding naar de binnenplaats voldoende en gevarieerd is. Tussen de woningen worden ook vlakken aangebracht voor lichtcellen en voor hangende tuinen. Op een van de daken van de Zwarte Madonna wordt onder de nieuwbouw een opgetild plantsoen gerealiseerd met sport/fitness faciliteiten en een kinderspeeltuin en crèche.