Publicatie Video

Luchtgebonden penthouse Nautilus

Toen Archipelontwerpers het eerste penthouse boven op een pakhuis in Scheveningen haven ontwierp, werd hen vaak gevraagd welke ‘halvegare’ nu in deze desolate vissershaven zou willen wonen. Nu, twee decennia later, is de haven een van de meest gewilde woonlocaties van Den Haag

De Nautilus is het tweede luchtgebonden bouwen project dat Archipelontwerpers in de haven ontwierp. Boven op het oude pakhuis plaatsten zijn drie verdiepingen toegevoegd. Om dit qua schaal goed te laten passen heeft de eerste laag een setback gekregen. Hierdoor ontstond voor dit huis een heel ruim dakterras waarmee er rondom de woning gelopen kan worden. De twee penthouses erboven hebben ieder twee verdiepingen, een grote vide en terrassen op verschillende lagen onderling verbonden met een buitentrap. Daarnaast zijn er meerdere bedrijven in gevestigd. 

Door de platte daken van woon- en kantoorgebouwen te gebruiken als ‘opgetilde bouwgrond’ kan men de stad intensiveren en de monofunctionaliteit tegengaan. Juist innovatie en veranderende cultureel maatschappelijke waarden, leiden tot een rijke diversiteit van het leefmilieu. Nu er een verschuiving plaatsvindt van de industriële economie naar een diensteneconomie en de maakindustrie kleinschalig en ‘smart’ wordt, is de scheiding van wonen, werken en recreëren niet meer relevant en zelfs ongewenst.

 

 

Zie ook
ArchDaily 
Architectenweb 
Architectureguide

ArchiNed 
Mimoa 
Homify