Publicatie Video

Lichtgewicht bouwmethode Steel Study House ||

Steel Study House 2 is gebouwd in een nieuwe buitenwijk Zuiderburen in Leeuwarden. Deze wijk is letterlijk aan de rand van de stad gesitueerd. In deze wijk is een kleine zone voor vrije kavels aan het water gereserveerd. Al deze kavels hebben een prachtig uitzicht over het water – de Himpenser Wielen – en op het open agrarisch landschap. Dit vrije uitzicht, in contrast met de geslotenheid van de dicht opeengestapelde kavels in de woonwijk, heeft de specifieke opzet en oriëntatie van deze woning bepaald. In plaats van een huis in het midden van de kavel met een tuin er omheen te ontwerpen is het oppervlak van de gehele kavel benut voor een ruimtelijke constructie waarvan het centrum leeg is gehouden. Om deze patio zijn zowel de binnen en de buiten ruimten van het woonprogramma gegroepeerd.

Het eenvoudige orthogonale volume is op een eenvoudige grid structuur van 6 x 6 meter gebaseerd en is lineair gedifferentieerd in verschillende zones, in een alternerend ritme van buiten en binnen ruimten. De ruimtelijke constructies sluiten zich naar de stad en openen zich naar het vrije uitzicht op het water. De centrale ruimte is de lege middenzone: de patio. Dit huis met ruim bemeten verblijfsgebieden zonder grote afgesloten kamers. Heel bewust is ervoor gekozen om diverse plekken, lineair te schakelen aan een open route met lange zichtlijnen rondom de patio. Hierdoor is iedere ruimte onderdeel is van een groter ruimtelijk geheel en is lege centrum met het vrije zicht op het water vanuit ieder vertrek te ervaren. Anderzijds kan het huis door middel elektrisch bedienbare lamellen geheel afgesloten worden van het zicht op de wijk. Het huis is toegankelijk door een flauw oplopende “loopbrug” die geplaatst is tussen en het trottoir en de voordeur en over een dalende brede hellingbaan. Deze helling leidt de auto’s naar de parkeergarages in de kelder.

Net als Steel Study House nr 1 in Zoetermeer was het ook bij dit ontwerp van belang op basis van lichtgewicht prefab componenten een huis met een zeer uitgesproken en persoonlijk karakter te realiseren. In antwoord op de prefab stalen gevel componenten zijn in het interieur elementen van vilt en wol van Claudy Jongstra opgehangen en zijn de plafonds in hout afgewerkt. De twee stalen etages zijn boven op een betonnen bak gemonteerd waarin een kelder onder de gehele woning inclusief de patio zit. Deze betonnen bak dient ook voor warmte accumulatie en het geheel is aangesloten op een warmtepomp voor de energie voorziening (zowel verwarming als koeling).

Zie ook
De Architect 
ArchiNed 
ZinkinfoBenelux 
Architectenweb 
Designboom