Kulturhus te Stompwijk

Het kulturhus is een initiatief van de Stompwijkse gemeenschap. Het gebouw wordt de nieuwe beeldbepalende huiskamer voor jong en oud in Stompwijk. Het gebouw biedt onderdak aan de Maerten van de Velde basisschool, Stichting Dorpshuis, Kinderopvang Zoeterwoude, Bibliotheek Aan de Vliet en Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West.

Het kulturhus is door Archipelontwerpers toekomstbestendig ontworpen. Zo is de speciaal ontworpen dakvorm volledig met zonnepanelen bekleed, het gebouw is gasloos en minimaal energie-neutraal. Daarnaast voldoet het ontwerp aan de hoogste eisen op het gebied van binnenklimaat, licht en akoestiek. De infrastructuur van elektraleidingen is met de cable stud ontkoppeld van de bouwstructuur, waardoor flexibiliteit is gewaarborgd.

Door de dubbele functie (school en buurthuis) en de situering (half ingegraven in de dijk) heeft het gebouw twee voorkanten. Deze sluiten op verschillende niveaus aan op het maaiveld. De school is hierdoor geheel rolstoeltoegankelijk, zonder gebruik te hoeven maken van een lift. In de lengte-richting lopen de kozijnen tot op de vloer, waardoor er een optimaal uitzicht is op de naastgelegen terrein van de pastorie. Het ritme van de verticale kozijnen verwijst naar het ritme van de bomen in dit prachtige gebied.

Dit voorjaar is het school-gedeelte van het gebouw naar volle tevredenheid in gebruik genomen, het dorpshuis-gedeelte zal binnenkort worden opgeleverd.