Publicatie

Flexibele paswoningen ‘Het Dorp’

Naar aanleiding van het 50 jarige jubileum van het Het Dorp heeft Archipelontwerpers in opdracht van. Siza twee zorgwoningen ontworpen met daarin de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van domotica en ergonomie. Duurzaamheid is niet alleen in een energie component vertaald maar ook in de mogelijkheid de woning op maat van de behoefte van de bewoner te kunnen instellen. Deze eerste proefwoning heeft de uitstraling van een witte villa in het groene landschap zoals we dat veel in de omgeving van Arnhem tegen komen. Deze woning geeft de ambitie neer om zorgwoningen niet vorm te geven als anonieme architectuur zonder uitstraling maar om een zelfbewuste woning neer te zetten waar men met plezier in kan wonen.

De L-vormige wooneenheden zijn tot vele configuraties te schakelen en kunnen zowel tot grote villa’s als appartementen of corridor woningen gegroepeerd worden. Doorgebruik te maken van verplaatsbare kast- en schuifwanden is de woning aanpasbaar aan de individuele eisen en wensen. Ruimtelijk zijn de woningen door zo georganiseerd dat de (rolstoel)bewoner zich slechts in 1 rechte lijn hoeft te bewegen om alle hoofd functies bereiken: entree, keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer. Deze lineaire opzet wordt ruimtelijk gedifferentieerd door de woning om een ‘patio’ te vouwen. Daar vele bewoners de dag grotendeels liggend doorbrengen zijn er grote daklichten gemaakt die voor een gevarieerde lichtinval zorgen.

Er is een interface ontwikkeld waarmee zowel de elektrische rolstoel als functionaliteiten als een e-reader, internet, telefoon, skype mee kunnen worden bestuurd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een zorg-domotica systeem dat de zorgfuncties combineert met breedbandtechnologie. De timing van de zorg komt grotendeels in handen van bewoners en verpleegkundigen. De woningen zijn opgezet in ICF (insulated concrete forms) en triple beglazing waardoor een goed geïsoleerde gevel ontstaat (de detaillering is op passiefhuis niveau). Tevens speelde de bouwsnelheid een grote rol (voor ontwerp, vergunning en bouw stond precies 1 jaar). In 2014 kreeg deze bijna energie neutrale woning de Slimbouwen Award.

Zie ook
De Architect 
Architenweb 
Architectuur NL 1 
Architectuur NL 2 
Stimuleringsfonds