Flexibele paviljoens voor de politie Utrecht

De Butterfly betrof een nieuw huisvestingsconcept van de politie en met een demontabele verplaatsbare unit. Door de bouw van nieuwe stadsdelen lopen oudere wijken het risico snel af te glijden tot achterstandswijken en hebben tijdens de bouw de wijken in wording nog niet alle voorzieningen. Criminaliteit is van allerlei snel-veranderende factoren afhankelijk, zoals bevolkingssamenstelling en sociale status. De politie wil hierop reageren door het oprichten van steunpunten op wijk- of buurtniveau. De politieke en maatschappelijke wens voor een zichtbare politiezorg is in bestaande accommodaties moeilijk te realiseren. Een politiepost in zijn simpelste vorm kan worden gerealiseerd door het inrichten van een winkelpand en het ophangen van een bord. Maar daarmee is de politie nog niet zichtbaar aanwezig.

Hierop reagerend bestaat het ontwerp uit een hoofdvolume met een aantal rechthoekige constructieve modulen, die naar keuze met dicht aluminium noppenplaats of glazen elementen zijn bekleed. Een ronde technische kern vormt het technisch hart van het paviljoen. Hierin bevinden zich de installaties, technische ruimte, en ‘natte’ ruimtes als keuken/pantry, toilet en douche. Het paviljoen kan verder worden voorzien van één of meer luifels, ondersteund door een vrijstaande kolom. Het inbrengen van zonnecellen is optioneel. Het Butterfly-concept is door de geprononceerde dakvorm en de vleugels gevarieerd, maar ook duidelijk herkenbaar.

Deze centrale kern zorgt tevens voor de stabiliteit van de constructie. De kern is op diverse manieren in te delen en kan op verschillende manieren worden gepositioneerd. Door de lichte bouwwijze is er geen definitieve fundering nodig. Doordat alle onderdelen prefab zijn en droog gemonteerd worden, kan na verloop van tijd een politie post ook geheel worden gedemonteerd en op een andere plek opnieuw opgebouwd. De rechthoekige unit is voorzien van een rond zwevend dak, bestaande uit lamellen. Hiermee kan de zoninval in de lichte, deels glazen constructie worden getemperd.