De International Horticultural Expo in Xi’an (China) in 2011, ging niet alleen over tuinbouw, maar bestreek de technologie van het cultiveren van de natuur en de inrichting van het landschap in de meest ruime zin. Op de expo stond de relatie mens en natuur centraal. Dankzij de vooraanstaande positie die Nederland inneemt op het gebied van bloemen heeft de Nederlandse bijdrage een prominente plek aan gekregen. De tuin en paviljoens worden geheel door de Chinese overheid aangelegd en bekostigd, deze zijn ontworpen door Alliance NL: een samenwerkingsverband dat Archipelontwerpers samen met een aantal architectenbureaus speciaal voor ontwikkelingen in China hebben opgericht.
Het ontwerp bestaat uit drie onderdelen. Water, watermanagement en de kringloop van voedsel en energie vormden de thema’s van de ontwerpen. De tuin met daarin een cyclische waterloop ontworpen door Okra landschapsarchitecten. Het Glass Pavilion, een verwijzing naar de Nederlandse glastuinbouw, ontworpen door Tekton Architekten en Atelier Dutch. En daarnaast is er het Flower Pavilion, een landmark gebaseerd op de versmelting van de omtrekken van Xi’an en Nederland, ontworpen door Archipelontwerpers.
Het Flower Pavilion is in bamboe gerealiseerd. In het midden staat als een bloemkelk een stalen staketsel met een wenteltrap die de bezoekers naar boven brengt. Vanuit dit belvedère heeft men een mooi uitzicht heeft over het expo terrein. De vorm van het Flower pavilion, en grote artificiële bloem verwijst naar de inhoud van de tentoonstelling: een horticulturele wereld, waarin planten en bloemen centraal staan. Daarnaast verwijst het ook naar onze huidige technologie die door informatie stromen beheerst wordt: de bloem vorm is een door de computer gegenereerde sculptuur die ontstaan is door de versmelting van de omtrekken van de kaart van Nederland met die van Xi’an. En hiermee verwijst het paviljoen ook naar de rijke geschiedenis die zowel Nederland als China hebben op het gebied van kennis en cartografie. Het gebruik van de kaarten als metafoor van de ontmoeting van twee culturen is mede ingegeven door de historie van Xi’an. De eerste keizer van China, Qin Shi Huangchi (259-210 v. Chr.) heeft onder zijn grafheuvel (net buiten Xi’an) een mausoleum laten maken waarvan de vloer is vormgegeven als een kaart van het Chinese rijk. (Ter vergelijking: deze kaart is groter dan een voetbalveld.)
Zie ook
De Architect
Architectuur NL 1
Architectuur NL 2
Architectenweb 1
Architectenweb 2