Nieuws

De stembus is geopend:  wat is het best gerealiseerde en toekomstige woningproject van Den Haag? 
Zowel de Havenmeester als het Kaviaarhuis zijn geselecteerd in de categorie ‘het best gerealiseerde woningbouwproject’.
Voor meer info ga naar: 

Vastgoedjournaal

__________

 

Platform STAD Den Haag
Programma 31 augustus 2017

Voor overige info zie Platform STAD Den Haag

De skyline van Den Haag zal de komende jaren ingrijpend veranderen. De vraag naar woningen is groot, want zowel het aantal inwoners als het aantal huishoudens stijgt. De bouw van extra woningen in de stad is daarom noodzakelijk. Hoogbouw is een van de mogelijkheden een hogere dichtheid te realiseren, ruimte te sparen en duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Maar wat voor kwaliteitseisen stellen we aan nieuwe torens? En hoe komt de stad er dan op ooghoogte uit te zien?

De gemeente Den Haag werkt aan een nieuwe hoogbouwvisie voor de stad: ‘Eyeline & Skyline’. Platform STAD gaat daarom in gesprek met ontwerpers, marktpartijen en bewoners over de kansen en risico’s, en over kwaliteitseisen die aan nieuwe hoogbouw projecten gesteld moeten worden. Hoe kun je zorgen voor een goede leefkwaliteit in de omgeving en variatie in vorm en functie? Wat moet er zeker worden opgenomen in de visie op hoogbouw in Den Haag?

 

__________

 

Dag van de Architectuur Den Haag
Programma 20 mei 2017

Voor overige info zie DVDA Den Haag

Penthouses en pakhuizen Scheveningen Haven fietsexcursie**

  • 12.00 uur start fietstocht o.l.v Eric Vreedenburgh – Archipelontwerpers
  • **Reserveren noodzakelijk, vanaf 10 mei via bovenstaande website
  • Maximaal 20 personen
  • Fietstocht duurt 30 – 45 minuten
  • Startpunt: De Visafslag, Visafslagweg 1, Den Haag
  • Neem zelf een fiets mee

 

Toen Archipelontwerpers het eerste penthouse boven op een pakhuis in Scheveningen haven ontwierp, werd hen vaak gevraagd welke ‘halvegare’ nu in deze desolate vissershaven zou willen wonen. Nu, twee decennia later, is de haven een van de meest gewilde woonlocaties van Den Haag en heeft Archipelontwerpers net Het Kaviaarhuis opgeleverd en samen met de Architektenkombinatie Bos Hofman recentelijk De Havenmeester.

Door de platte daken van woon- en kantoorgebouwen te gebruiken als ‘opgetilde bouwgrond’ kan men de stad intensiveren en de monofunctionaliteit tegengaan. Juist innovatie en veranderende cultureel maatschappelijke waarden, leiden tot een rijke diversiteit van het leefmilieu. Nu er een verschuiving plaatsvindt van de industriële economie naar een diensteneconomie en de maakindustrie kleinschalig en ‘smart’ wordt, is de scheiding van wonen, werken en recreëren niet meer relevant en zelfs ongewenst. Met mobiele data in de hand is in potentie ieder café en terras een werkplek. Toch is het in de huidige wetgeving heel lastig om hybride vormen tussen wonen, werken en recreëren te ontwikkelen.

Archipelontwerpers heeft aan 26 projecten in de haven van Scheveningen gewerkt. Opdrachten voor verschillende opdrachtgevers, met verschillende prioriteiten, ambities en budgetten. Tien projecten zijn uitgevoerd. In één van deze projecten zit het bureau. De Havenmeester en het Kaviaarhuis refereren aan de eerder gerealiseerde projecten Nautilus, IJsvis en Harbor View.

Scheveningen haven was voor Archipelontwerpers een proeftuin waarin geëxperimenteerd werd met de Stepping Stone Strategie. Dit houdt in dat door verwantschap in detail, type en materiaal relatief kleine projecten in een omgeving, in de loop der tijd, een spel van verwijzingen gaan spelen en daarmee stap voor stap een stedenbouwkundige samenhang over de bestaande structuur kunnen aanbrengen. Zonder dat hier grote gebaren, sloop of een schaalvergroting voor nodig is.

 

EERDERE BERICHTEN

10.07.17
‘Ontzichtbare’ transformatie voor Toren van Oud
26.06.15
Recentie ‘Inside Le Corbusier’s Philips Pavilion’  
24.10.14
Expulsion, een ontwrichte trend 
29.09.14
33e editie, dag in de branding – open vorm 
03.10.13
Eva’s appel
09.09.13
Slimbouwen Nominaties – Slimbouwen 2013 bekend
01.07.11
Xian, de onzichtbare stad
21.01.11
Pleidooi voor ‘gesplitste Europese’ ambassade 
11.06.10
Europese ambassade: voer voor discussie 
22.09.09
SICIW Nederlandse architecten naar Shanghai 
18.10.08
Een nieuw klimaat op de Scheveningse Boulevard 
08.07.05
Wonen in de wolken 
18.01.05
Luchtgebonden bouwen geeft extra dimensie
11.03.02
Waar een wil is, is die weg