Publicatie

Villa Bliek

This newly built house can be found in the peaceful and leafy surroundings of Benoordenhout, close to the centre of The Hague. This area has many residences of great architectural significance, dating back to the early part of the last century. A pair of the surrounding villas is designed by Gerrit Rietveld. The neighboring villa was built in 1937 as the home of the noted architect and advocate of the New Dutch Functionalism, J.B. van Lochem. In the 1990’s, the plot of land on which this villa stood was divided into two and sold separately as a residence and a building plot. This is the plot on which this new property now stands. The design of the new building drew inspiration from the Van Loghem villa, which has since become a listed building. The context of “new build” has been reflected in the choice of building materials – like the Van Loghem residence, it features white stucco exterior, glazed brick walls, steel window frames and an open living space. Archipelontwerpers designed this villa in 1994.

For the design of this villa they drew inspiration from the diagonal aspect of the Van Loghem. Archipelontwerpers continued that visible diagonal in the new building, but maintained distance and privacy, and also carefully set it on a slightly lower plane, in order to highlight the hierarchy of the two buildings, and offer respect to the older of the two. Three of thee four fronts of the building suggest it to be a two-storey dwelling, with the full import of the souterrain being evident from the rear aspect of this extraordinary residence.

The dwelling is on three levels. The lower ground floor, or souterrain, includes two bedrooms, two bathrooms, a garage and a wine storage cellar. From this level a semi-spiral staircase leads up to the main floor, or bel-etage. The space is dominated by the property’s main living area, which has a light and open feel due to the glazing across the full length of its south-west facing wall. A dining area, raised from the main lounge area, is separated from the kitchen by a full-size sliding wall, and gives access onto the rear terrace.
The top floor can be accessed from the hall via the semi-spiral staircase or directly from the lounge area. This floor comprises a living/study area, a master bedroom area.