Publicatie

Transformation Radio Holland building

The harbor of Scheveningen (The Hague) was originally a fishing port. In the course of time fishery declined in importance and so did the operators. As a result, many old warehouses and buildings in the harbor became redundant and are now due for demolition. At the same time, there is a large demand for building plots in this area. By renovating the warehouses and placing steel penthouses on top of their roofs, Archipelontwerpers has given a new lease of life to the harbor.
The transformation of the Radio Holland building takes a special place in this story. This structure is built into a slope in the harbor in 1953. The building was in a very bad condition and stood to be demolished. Scheveningen would have lost an iconic and beloved building.

After various feasibility studies, Archipelontwerpers has chosen for a special transformation approach: the original volume would be increased 10 %. The iconic façade on the quay would be streamlined and be raised again. In addition Archipelontwerpers designed a new pavilion as an extension on the flanks. Because of these architectural interventions, the building was suitable for housing a Rabobank branch office. The building also includes a fishing tackle shop and a lunchroom. Because the building is built into a slope, it has two ground floors above each other. This situation has been used in the new design by the bank office to provide two entrances: one entrance to the wharf for private customers. And another entrance on the second level on the square side. It is suitable for business meetings and conference rooms.
The interior consist of an open space where independent glass cylindersare placed. These cylinders serve as open meeting rooms. The curved glass walls give sufficient privacy for business meetings in an open space. In addition, a smart wall (helpdesk) and cash dispensers are installed.
By the transformation, the building has become nearly energy neutral. Although a number of original elements have been worked out differently, on the side of the quay the building retains its original image. On the square side the transformation shows his new face.

See also
De Architect 
Architectuur NL 
ArchiNed